Jak dbać o blat z kamienia naturalnego?

Blat kuchenny z kamienia

Kamienne blaty nigdy nie wychodzą z mody. I nic w tym dziwnego: są bardzo trwałe, niezwykle eleganckie, a do tego każdy z nich ma swój niepowtarzalny wygląd. Blat kuchenny z granitu czy marmuru gwarantuje wysoki poziom higieny przy przygotowaniu posiłków, a także komfort podczas pracy w kuchni – kamień trudno jest uszkodzić nawet ostrym nożem. Jak dbać o kamienny blat, aby zawsze wyglądał pięknie?

Impregnacja granitu

Granitowe blaty wymagają regularnej impregnacji. Pierwsza powinna mieć miejsce zaraz po zamontowaniu blatu, a kolejne – co rok. Impregnacja polega na zasklepieniu mikroszczelin na powierzchni blatu, a tym samym na zmniejszeniu jego chłonności. Dzięki niej zanieczyszczenia nie wnikają w kamień i zdecydowanie łatwiej jest czyścić blat na co dzień.

Pielęgnacja blatu

Do czyszczenia blatu z granitu należy używać tylko dedykowanych do tego celu środków. Dlaczego? Skład innych detergentów (do drewna, szyb, armatury itp.) może być szkodliwy dla kamienia i powodować powstawanie odbarwień, smug lub matowić jego powierzchnię. Blatu nie powinno się też czyścić gorącą parą.

Użytkowanie blatu

Zawsze pamiętaj o tym, że chociaż blat granitowy jest wyjątkowo trwały, nie jest jednak niezniszczalny. Warto więc wyrobić sobie kilka nawyków podczas użytkowania blatu, aby zapewnić mu dugą żywotność. Przede wszystkim nie dopuszczajmy, by na blacie przez długi czas zalegały mokre plamy. Rozlany sok z cytryny, woda z kiszonej kapusty, czy zwykła herbata, które pozostawimy na kilkanaście godzin na powierzchni kamienia, mogą go nieestetycznie odbarwić. Pamiętajmy też o tym, aby bezpośrednio na blacie nie stawiać gorących garnków. Zadbajmy o to, by pomiędzy gorącym dnem naczynia a powierzchnią blatu znalazła się specjalna podkładka. Unikajmy też krojenia bezpośrednio na blacie. Chociaż granit jest trwalszy niż większość noży, czasami mogą one pozostawić po sobie rysy, których bardzo ciężko jest się pozbyć. Dlatego zawsze lepszym wyborem jest krojenie na desce do krojenia.